Als u iets ingrijpends heeft meegemaakt en merkt dat dit nog steeds veel invloed op u heeft kan er sprake zijn van een trauma of traumatische ervaring. Het kan gaan om een verkeersongeluk, een gewelddadige overval, een inbraak, maar bijvoorbeeld ook een langdurige negatieve situatie (pesten) of psychische chantage.

Posttraumatische stressstoornis (PTSS)

U merkt dat u gespannen bent, schrikachtig en onrustiger dan normaal. U wordt soms ineens overvallen door flashbacks van de gebeurtenis of hebt nachtmerries waarin het lijkt alsof u het trauma opnieuw beleeft.

Wat er is gebeurd is zo pijnlijk, schokkend of extreem dat het maar niet lukt om het zomaar in te passen in uw hoofd. Herkent u dit, dan is het mogelijk dat u traumaklachten of een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) hebt.

Symptomen van Trauma of PTSS

Symptomen van een trauma of PTSS kunnen zijn:

  • flashbacks of nachtmerries; de bijbehorende gevoelens worden onderdrukt of alles wat aan de gebeurtenis herinnert wordt vermeden;
  • verhoogde prikkelbaarheid; de neiging zich terug te trekken en moeilijke situaties te ontwijken.
  • gejaagdheid, nervositeit, agressiviteit
  • slapeloosheid
  • lichamelijke klachten (bijvoorbeeld hoofdpijn of rugpijn,).

EMDR therapie als traumabehandeling in Utrecht

Een trauma, traumatische klachten of PTSS zijn o.a. te behandelen met EMDR therapie. De therapie kan er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner.

De psycholoog bespreekt met u wat de EMDR therapie voor u zou kunnen betekenen. U kunt daarvoor terecht in onze praktijken in Utrecht.