Soms verloopt de rouwverwerking bij verlies te moeizaam of u merkt dat u vastloopt in uw rouwproces. Het verdriet blijft intens en het voelt alsof het leven geen zin meer heeft. Als iemand overlijdt, is dat een verlies en noemen we die emotie “rouw”. Maar ook na een ander grooit verlies, zoals je gezondheid of je werk, volgt een rouwreactie. Dan volgt een intensieve periode van rouw, verdriet en wisselende emoties.

Rouwproces

Hoewel iedereen op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo rouwt, zijn er ook overeenkomsten. In een rouwproces zijn de volgende onderdelen te herkennen. Als u een dierbare verliest is de eerste stap te moeten aanvaarden dat het verlies de realiteit is, dat die persoon niet meer terug zal komen.

Dit besef van onomkeerbaarheid is nodig om de pijn van het gemis te kunnen voelen. Daarna komt het aanpassingsproces om aan de veranderde omstandigheden te wennen. Hoe kun je de draad van het leven voorzichtig weer op pakken? Op verschillende punten in dit proces kun je het gevoel hebben dat je vastloopt.

Psychische hulp bij rouw en verlies in Utrecht

Als u het gevoel hebt dat uw rouwproces vastloopt, kan professionele psychische hulp uitkomst bieden. Een behandeling van een psycholoog kan helpen om het natuurlijke rouwproces goed en gestructureerd weer

op gang te brengen. Het verlies krijgt een nieuwe betekenis in uw leven, waardoor u de draad weer op kunt pakken. In onze praktijken in Utrecht kunt u terecht voor hulp bij uw rouwproces.