Lichamelijke klachten of chronische ziekte zetten u leven behoorlijk op zijn kop, misschien bent u alleen nog maar met uw lichaam bezig. Dat u niet meer stilstaat bij wat u verder wilt en kunt in uw leven.
Acceptatie
Door uw lichamelijke klachten ontstaat een verschil tussen wat u wilt en wat u kunt, dus tussen WILLEN en KUNNEN. Hierdoor kunnen er problemen rondom acceptatie optreden. U moet er aan wennen en accepteren dat uw leven veranderd
is en dat dit ook veel verdriet en frustratie kan opleveren. Niet alleen bij uzelf maar ook bij uw omgeving.
Soms kan ook de angst voor de dood een belangrijke rol spelen bij de beleving van de ziekte.
Begeleiding
Wij kijken wat u kan helpen het acceptatieproces verder op gang te brengen.
Meld u aan voor begeleiding en een kennismaking bij Praktijk360.
Chronische ziekte accepteren of ertegen blijven strijden
Na het stellen van de diagnose van een chronische ziekte, treden er verschillende gevoelens op de voorgrond. Zo kan er eerst teleurstelling, ontkenning en ongeloof ontstaan. Daarna kan er een begin van aanvaarding optreden bij de zieke, die gaat beseffen dat hij moeilijk anders kan dan de diagnose te accepteren.
Deze periode kan een hele tijd in beslag nemen en kan gezien worden als een rouwproces. In een latere fase zal de patiënt mogelijk positiever worden en een strijdlustige houding van opstand kan gaan ontwikkelen. Dit is van cruciaal belang om op een min of meer positieve manier met een chronische ziekte te leren omgaan.
Spanningsklachten en chronische stress
Als u te maken heeft met een chronische ziekte kunnen stress en spanning hierover uw leven of uw klachten behoorlijk kunnen beïnvloeden. Vaak hebben de klachten ook grote gevolgen voor iemands sociale leven, hobby’s of bewegen en uw relatie-of gezinsleven. Vooral het gevoel van zelfvertrouwen en zelfwaardering kan afnemen.