“Zonder aandacht ontgaat ons de rijkdom en pracht van het moment. Het vermogen onverdeelde aandacht te geven, laat ons toe te genieten van het leven”
Wat leer je?
- Meer stabiliteit van je aandacht helpt je om efficiënter te werken en rust te vinden in de drukte van de dag.
- Gerichte aandacht verhindert de opbouw van stress en helpt depressie te voorkomen.
- Met lichaamsgerichte aandacht leren we rechtstreeks met pijn, emoties, vermoeidheid en weinig energie om te gaan.
Door mindfulness beoefening creeer je aandacht voor ‘de golven van het leven’
Als onaangename gevoelens ons stress geven, gaan we er vaak over piekeren. Waarom ik? Waarom nu? Hoe komt het ? Ligt het hier aan? Ligt het daar aan?Als we piekeren, geloven we vaak dat dit een vaardige activiteit is. We maken onszelf wijs dat we oplossingsgericht denken. Onderzoek toonde dat mensen die nadenken over onaangename gevoelens de indruk hebben van in controle te zijn. Bij hen bleven de negatieve gevoelens echter het langst aanhouden!Het denken biedt daarbij geen oplossing voor het voelen. Dit zijn andere realiteiten!
Via mindfulness leren we minder te gaan piekeren en op een andere manier om te gaan met ongewenste gevoelens en emoties.
Je leert anders omgaan met gedachteptaronnen die tot somberheid en piekeren leiden en om signalen van somberheid en depressie eerder te onderkennen.
Wanneer je merkt dat een kleine gebeurtenis of een vervelende gedachte je van streek maakt of dat je erg opziet tegen verjaardagen of boodschappen doen, of dat je merkt het vreselijk vindt om in de schijnwerpers te staan;
Wanneer je vaker moeite hebt met je concentratie, met organiseren en plannen van dagelijkse zaken (of als er misschien sprake is van ADD/ADHD symptomen) beter leren te focussen en te concentreren, en om overzicht over de dagelijkse‘doe-dingen’ te krijgen.
Mindfulness kan ook helpen om meer in contact te zijn met jezelf en met anderen, en jezelf weer meer te leren waarderen.
Mindfulness kan ook helpen om meer in contact te zijn met jezelf en met anderen, en jezelf weer meer te leren waarderen.
Klik de volgende link aan voor een leuk filmpje:
https://www.ted.com/talks/andy_puddicombe_all_it_takes_is_10_mindful_minutes?language=nl
- MBSR/ Mindfulness Based Stress Reductie Trainingen stress-reductie
Deze reguliere MBSR-training is bedoeld voor iedereen die kampt met klachten van overspanning, angst, piekeren, fysieke stressklachten, sombere buien, weinig energie, concentratieproblemen en slaapproblemen. - MBCT/ Mindfulness Based Cognitieve Therapie: deze training is geschikt voor mensen met aanleg voor piekeren, angst of somberheid, lichamelijke klachten of stress.
Praktijk 360 verzorgt MBSR en MBCT-trainingen op maat voor clienten, voor bedrijven, profit en non-profit organisaties
Het cursusprogramma volgt de lijn van de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)-cursus zoals ontwikkeld door J.Kabat-Zinn en de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT) zoals ontwikkeld door Segal, Williams en Teasdale. Dit gebeurt in acht wekelijkse groepssessies van 2,5 uur plus een oefendag.
Gedurende deze 8 weken staat training van aandacht centraal en leren we:
- contact te maken met onze eigen gevoelens, gedachten en conditioneringen;
- eerder signalen herkennen van automatische, niet helpende, reacties op stress in privé en/of werksituaties;
- op een andere wijze naar stress en stressbronnen te kijken en er op een andere manier mee om leren gaan.
We leren onze eigen geest en neigingen te observeren en ontdekken hoe we onszelf en ons eigen geluk in de weg kunnen zitten.
Door de oefeningen leren we vrede te nemen met wat is en met wie we nu zijn. Het is een diepere vorm van acceptatie die ons meer in staat stelt om heldere beslissingen te nemen.
Het programma bestaat uit een aantal eenvoudige en doeltreffende oefeningen. Er is een systematische opbouw van formele meditatie oefeningen zoals bodyscan, mindfulness yoga, zit- en loopmeditatie en informele aandachtsoefeningen.
Alle oefeningen zijn gericht op toepassing in het dagelijks leven. Tijdens de bijeenkomsten is aandacht voor uitwisseling en vragen m.b.t. het oefenen.
Er wordt ingegaan op het omgaan met dagelijkse stress(momenten). Van de deelnemer wordt verwacht dat hij/zij 45-60 minuten, zes dagen per week, thuis oefent. Hiervoor ontvangt u cd’s en een oefenmap.